Actueel

De voorzichtige demontage van het kunstwerk. Foto: Roel Wijnants

De voorzichtige demontage van het kunstwerk. Foto: Roel Wijnants

Behoud ‘Reconstructie Teniersstraat’ 2014 – een rit in een Roller Coaster

Lieve mensen,

Het was me het jaartje wel.

In januari 2014 is de officiële aankondiging voor de sloop van het kunstwerk ‘Reconstructie Teniersstraat’ in de Schilderswijk van Den Haag een feit.

In oktober jl. is de officiële overeenkomst voor het behoud ervan tussen de verschillende betrokken partijen ondertekend.

Tussen januari en oktober zijn er partijen bereid gevonden om serieus mee te werken aan het behoud van het kunstwerk en zijn er partijen die voor het behoud ervan hebben gevochten.

Ik wil graag de gebeurtenissen van het afgelopen jaar en mijn gevoelens hierover met jullie te delen. Gaan jullie met mij mee?

Een korte terugblik:

In 2010 ben ik op de hoogte gesteld van de op komst zijnde sloop van de woningen aan de van Dijckstraat.

Het kunstwerk, dat ik in 1987 heb ontworpen, bevindt zich aan de kopgevel van de eerste woning.

Het stelt een tastbare herinnering voor of noem het een eerbetoon aan een van de karakteristieke straten van de Schilderswijk, de Teniersstraat.

Deze straat heb ik als voorbeeld gesteld voor het authentieke karakter van de Schilderswijk.

‘Reconstructie Teniersstraat’ is in wit keramiek vormgegeven op een donkere achtergrond, de muur is de drager van het kunstwerk.

Wit vertegenwoordigt hierbij de herinnering aan een beeld dat niet meer bestaat.

Een herinnering die je koestert en die je misschien hebt aangepast in de loop der jaren, maar de belangrijkste kenmerken ervan blijven je bij, daar gaat het kunstwerk over.

De locatie aan de van Dijckstraat heb ik indertijd met zorg gekozen zodat het perspectief in de voorstelling vanaf verschillende kijkrichtingen optimaal tot z´n recht komt.

Je stapt, bij wijze van spreken, vanuit verschillende standpunten de voorstelling binnen. Je kan het perspectief niet ontlopen, het loopt met je mee.

De op komst zijnde vernietiging van het kunstwerk heb ik in 2010 persoonlijk bij verschillende instanties neergelegd maar helaas bleek er onvoldoende middelen en mogelijkheden beschikbaar te zijn om het werk te redden hetgeen uiteindelijk bij mij resulteerde in een gedwongen berusting, hoe tegenstrijding dit ook klinkt.

Een aantal jaren ging voorbij en er gebeurde niets in de van Dijckstraat.

Eind 2013 werd mij aangeboden om het kunstwerk alsnog op eigen kosten te laten verwijderen, de sloop ging dus toch door.

Zijn jullie er nog? Nu wordt het spannend.

Nog geen maand later kwam er in mijn mailbox een e-mail binnen van reddende engel, dichter Eelco van der Waals (vanaf nu worden er namen genoemd).

Hij signaleerde de oprukkende slopershamer en bood per direct zijn hulp aan.

Als eerste werd Marco van Baalen, directeur van het Haags Historisch Museum, door hem op de hoogte gesteld.

Ondertussen werd een comité opgericht en Eelco ging met Maurits Burgers op zoek naar mogelijke alternatieve locaties voor de herplaatsing van het kunstwerk.

Architect Peter Drijver van Scala architecten voegde zich al snel bij het comité en stond ons het gehele jaar bij met zijn onovertroffen technische kennis.

Er werd contact gezocht met de media, o.a. TV West  zond een korte reportage uit. Roel Wijnants zorgde en zorgt nog steeds voor een uitstekende foto verslaggeving.

Tijdens de kavelverkoop in de kavelwinkel van het stadhuis, gingen  Eelco van der Waals en Peter Drijver op zoek naar een mogelijke aspirant koper van de toekomstige eerste woning aan de van Dijckstraat en vonden Faisal Mirza.

Hij bleek geïnteresseerd in ´Reconstructie Teniersstraat´ en wilde het kunstwerk onder voorwaarden aan de kopgevel van zijn nieuw te bouwen woning opnemen, een dag om nooit te vergeten..

Vervolgens wordt onder leiding van Marco van Baalen, zoals eerder vermeld directeur van het Haags Historisch Museum, een verklaring opgesteld die gericht is aan Burgemeester en Wethouders/de gemeenteraad waarin verschillende culturele instanties hun inhoudelijke en financiële steun voor het behoud van het kunstwerk toezeggen.

Marco van Baalen, die zich eerder oriënteerde aangaande het standpunt van de voormalige wethouder van cultuur over het te slopen kunstwerk, heeft zich op bijzonder wijze ingezet en senator PvdA Adri Duivesteijn heeft als bemiddelaar o.a. tussen Faisal Mirza, die het kunstwerk aan zijn toekomstige woning verwelkomt en andere partijen de eerste, voorlopige overeenkomst opgesteld. Arno van Roosmalen van Stroom HCBK heeft zich bij de onderhandelingen aangesloten, kortom men heeft bergen werk verzet.

Nadat de nieuwe gemeenteraad eind juni is geïnstalleerd en na een redelijke inwerkperiode, heeft wethouder van cultuur Joris Wijsmuller zijn schouders onder de kwestie gezet.

Maar een en ander zou niet gerealiseerd zijn zonder de bemiddelende rol van Adri van Duivesteijn, die zich al aan het begin van dit jaar uiterst behulpzaam toonde en een schitterend pleidooi schreef voor het behoud van het kunstwerk, waarin hij o.a. zijn persoonlijke herinneringen aan de Schilderswijk heeft geschetst, een uniek document met de titel: Red de Schilderswijk, te beginnen bij ´Reconstructie Teniersstraat´(www.adriduivesteijn.nl)

Het is zeker niet zonder slag of stoot gegaan, maar de Schilderswijk krijgt haar kunstwerk naar verwachting over 3 jaar weer terug.

Tesamen met het werk van Sigurdur Gudmundsson ‘Sjaan’, Axel en Helena van de Kraan’s ‘Schillepaard’ en het onlangs herplaatste werk van Hermanus Berserik ´De verrijzenis van de Schilderswijk´ zal het een blijvende herinnering vormen aan het leven zoals het met volle overgave werd geleefd in de Schilderswijk in Den Haag, een unieke wijk in een unieke stad!

Schilderswijk, gefeliciteerd! ´Reconstructie Teniersstraat´ is behouden.

Met dank aan (zonder vermelding van titel) :

Eelco van der Waals

Peter Drijver

Niels Beelaerts van Blokland

Marco van Baalen

Adri Duivesteijn

Arno van Roosmalen

Joris Wijsmuller

Faisal Mirza

David Rietveld

Rabin Baldewingh

Ingrid van Engelshoven

Jeltje van Nieuwenhoven

Stadsherstel Den Haag – Bernard Ferf Jentink

Woningcorporatie Haag Wonen:

Bart Moesbergen

Bram Esvelt

Arthur Pronk

Gemeente Den Haag – de Kavelwinkel:

Hans Sparreboom

Dienst OCW Den Haag:

Thera Konvalinka

Stef Katwijk

Haagse Stadspartij

Groen links

Sponsors:

Fonds 1818

Stroom HCBK

Haags Historisch Museum

Hizkia van Kralingen

Gemeente Den Haag

Woningcorporatie Haag Wonen

Dienst OCW Gemeente Den Haag

Fotografen:

Roel Wijnants

Maurits Burgers

Piet Gispen

Willem Minderhout

Media:

RTV West

NRC Handelsblad

Algemeen Dagblad

Trouw

Den Haag Centraal

De Posthoorn

Radio Den Haag FM – Gerard van den IJssel

Reconstructie en herstel:

  1. Azimuth Geodetic
  2. Lifoka
  3. Zuliani Kunst en Terrazzo

Adviseurs en sympathisanten:

Pictoright Amsterdam – Marike Ringers

Vincent de Boer

Jos Donkersloot

Kaza en Fred Poorter

Oscar Verpoort

Mariska en Richard de Bruijn

Hetty Looman

Ruud Janssen

Daphne Nicolai

Caroline Schamhardt

Ewout Ouwehand

Jozef van der Horst

Mieke Bosse

Frans van Leeuwen

Yvonne Hagenaars

Karen Van Dulmen Krumpelman

Luciano Diacone

Gerrit Jan de Rook

Nicolette Heerema

Laura van Eeden

Mascha van Bergenhenegouwen

Jos Burcksen

Erik Pape

Peter Wassenaar

Paul Verpoort

Josée Groenewegen

Willem van Spronsen

e.a.

Een kleine greep uit de vele namen van degenen die advies hebben gegeven en/of regelmatig positieve reacties op deze Facebook pagina hebben geplaatst.

Ook al staat uw/jouw naam niet vermeld, mijn hartelijke dank voor de niet aflatende inspanningen en het enthousiasme!

Hierbij wens ik alle lieve mensen die in 2014 zoveel voor mij hebben betekend een goed en gelukkig 2015.

 Berry Holslag

 

Bewaren

Plaats een reactie